HOME DASHBOARD INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK PARENTING

Thursday, December 13, 2018

5 Reasons Why I Love December

Bismillah.

Assalamualaikum & Hi All.

Last month and early this month I've done lots of blogwalk. I left my blog unwritten. Pity my blog. But here I come again. Hopefully this time I can be more consistent than before.

We already in December, guys. And you know what? 

I love December so much. *It's clearly stated up there*

Plus, I want you to know why I love December, so you also will love it too.

Tuesday, October 30, 2018

Bila Anak Kena Campak Keladi


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

This is my random post. I write & publish. Takde draft ke apa, it is just wasting my time. So, information is not that much and not complete, please forgive me, since I am just sharing my experience je. 

Nak dijadikan cerita, my second baby, Mizwar pernah kena this so called campak keladi early this year. Masa tu punya la menggelabah gila sebab tak pernah experience this before, kan. At first ingatkan allergik ke apa since dia pun memang ada eczema.

Friday, October 19, 2018

30 Pesanan Imam Syafie

Bismillah.

Assalamualaikum & Salam Jumaat semua.

Memandangkan hari ni hari penuh barokah, sis nak kongsi sikit cerita tentang Imam Syafie yang sempat sis scroll kat Facebook tadi.

Nama sebenarnya adalah Muhamad bin Idris bin Abbas bin Ulthman bin Shafie bin Saib bin Abdu Yazid bin Hasyim bin Abdul Mutalib bin Abdul Manaf. Ayahnya berasal daripada keturunan Quraisy dari Bani Mutalib. Ayahnya meninggal dunia ketika Iman Syafie masih kanak-kanak. Ibunya bernama Ummu Habibah al-Uzdiyyah berasal dari kabilah Yaman dari suku Uzd.

Beliau dilahirkan di kota Gaza Palestin pada bulan Rejab tahun 150 hijran. Ada yang mengatakan pada malam beliau dilahirkan Imam Abu Hanifah (Imam Hanafi) meninggal dunia. Khalifah Islam pada masa itu ada khalifah Abu Jaafar al-Mansur dari Bani Abbasiyah.

Imam Syafie dibesarkan dalam serba kekurangan. Sejak kecil lagi beliau sudah mempelajari Al-Quran. Beliau mula menghafal al-quran sejak berusia sembilan tahun. Berusia 10 tahun beliau menghafal dan memahami kitab al-Muwatta yang ditulis Imam Malik. Beliau mempunyai suara merdu, boleh bersyair dan bersajak. Ketika berusia 15 tahun, beliau mengajar dan memberi fatwa kepada orang ramai di Masjid al-Haram. Kerana kegigihan dan kecerdikan beliau yang luar biasa, beliau di sanjung masyarakat. Beliau meninggal di Mesir tahun 204 hijran ketika berumur 54 tahun.

Imam Syafie melarang taklid, baik taklid kepada dirinya sendiri ataupun kepada sesiapa sahaja. Semasa hidup, beliau selalu menasihatkan orang ramai terutama anak muridnya berkenaan taklid, "Janganlah mereka-reka dalam perkara-perkara agama mengguna pakai taklid sahaja kepada perkataan ataupun tindakan yang tidak disertai dengan keterangan ataupun alasan dari Al-quran dan hadis."

Pesan Imam Syafie, " Tiap-tiap perkara yang saya katakan padahal Rasulullah bertentangan kepada perkataan saya, Rasulullah itulah yang lebih utama perlu dituruti."

30 PESANAN IMAM SYAFIE 


Wednesday, October 17, 2018

Allah Bagi Rezeki

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Rasanya draft entry bersusun tak publish tapi jangan gusar. Butang delete itu wujud. Mana cerita basi, kita buang saja. Jangan kenang-kenang lagi dah terutama cerita yang tak best. Hihihi.

Blogging slump itu normal. Normal ye. Hidup sebagai seorang blogger ada upside down juga. Especially blogger sendu macam saya ini. Mengaku la sendu, siapa pula kisah, kan?

Di sebalik kesenduan tak update blog ni sebenarnya ada la berita gembira yang nak dikongsi. Ya, diulangi, berita gembira. Yang sebenarnya, aku sendiri stress juga nak hadap. Hahahaha. Tapi chill la. Stress sangat nanti muka cepat keluar kedut. Taknak la nampak tua, mak always vouge okay!

Monday, July 9, 2018

Adik Adam Rayqal, Ibu Bekerja & Pusat Asuhan

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Awal Julai ni banyak sangat isu tak sempat nak kupas. Kupas apakah? Kupas bawangkah? Hihihi. Bukan itu maksud Shea. Sebagai manusia biasa, kita masing-masing ada pendapat sendiri, kan? Jadi, pendapat kita tu sekurang-kurangnya disalurkan pada tempat yang betul (baca: blog sendiri).

Monday, July 2, 2018

Ekzema Dewasa Dan Tips Meguruskan Ekzema

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Apa yang kita lalui hari ini adalah pengalaman yang akan kita bawa untuk hari-hari mendatang, untuk kita kongsi ceritanya dengan anak cucu cicit kita nanti. Bagi Shea, andaikata umur tak panjang, blog ini jadi medan untuk mereka baca hasil tulisan Nenek / Puan / Maktok / Wanbu / Tokma / Tokbu mereka ni. Hahaha. Taktau nak pilih gelaran yang mana satu lagi. Rasa jauh lagi perjalanan tu.

Sebelum ni Shea pernah cerita pasal ekzema ni sikit di entri ni klik [SINI] tapi tak la secara details. Cuma perkongsian peribadi je. Hari ni nak cakap sikit je pasal ekzema dewasa (adult eczema) ni.

Friday, June 29, 2018

Mitos Tentang Uri Bayi


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Dua tiga hari ni asyik teringat pasal uri anak-anak je. Satu tanam di Labu, Negeri Sembilan, satu tanam di Ayer Pa'abas, Melaka. Tempat lahir pun lain-lain, inikan pula tempat tanam uri. Asalkan ia disempurnakan sebaiknya, Shea bersyukur sentiasa.

Nak cerita pasal mitos uri bayi la kali ini, okay ke?

Tuesday, June 26, 2018

13 Perkara Orang Kaya Buat Setiap Hari


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Siapa kat sini yang belum kaya? Nak jadi kaya?

Shea pasti semua pun ada impian nak duduk rumah besar, beli kereta mewah tapi berapa ramai daripada kita yang betul-betul work for it?


Jujurnya, Shea pun ada impian yang sama. Tapi bak kata satu ceramah yang Shea dengar, dia cakap begini, 

Monday, June 25, 2018

Deen Assalam by Sabyan Gambus

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Salam 11 Syawal. Masih dalam mood raya ke ni?

Semangat memulakan kerja di hari Isnin ni. No Monday Blues, Alhamdulillah dan masih berpuasa. Doakan Shea istiqomah untuk meneruskan berpuasa sunat. Aamiinnnn...

Korang pernah dengar tak lagu kat bawah ni?

Tuesday, June 12, 2018

Iklan Raya Yang Mana Dekat Di Hati Anda?


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Amacam Ramadhan? Okay?

Di timeline Facebook Shea, ramai juga ibu-ibu yang sedang berpantang. Jadi, buat para ibu sekalian, selamat berpantang ye. Nanti jangan lupa ganti pausa. Hihihi.

Okay. Dah semakin dekat dengan Syawal ni, iklan raya pun dah bersepah-sepah. Sempatlah juga google iklan yang best-best. Best di mata Shea tak semestinya best kat mata korang, kan?

Wednesday, May 30, 2018

Tiga Sambutan Dalam Satu Bulan

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Sedar tak sedar dah penghujung Mei rupanya, kan?

Pertengahan Mei lepas banyak sambutan yang kita semua raikan. Tak sempat nak buat entri satu-satu dan sebenarnya tak berapa celebrate pun.

Friday, May 25, 2018

Pokok Sanggul Fatimah Memudahkan Proses Bersalin

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Sedar tak sedar dah hari ke-sembilan kita berpuasa. Ada yang dah berlubangkah puasanya? Hihihi. ABC (baca : Allah Bagi Cuti) tak apa. 

Hari ni Shea nak kongsi dengan bakal ibu dan para ibu yang bakal melahirkan khalifah nanti tentang pokok sanggul Fatimah atau  pokok genggam Fatimah dipanggil juga sebagai Kaf Maryam di kalangan bangsa Arab.

Siapa first time dengar pasal pokok ni? Kita geng!

Sumber : www.barakabirth.com

Kalau tahu dari awal, confirm dah cari pokok ni, lepas tu jadi sejarah la Ibu melahirkan Maryam lepas minum air Kaf Maryam ni. Hihihi.

Apa fungsi pokok sanggul Fatimah ini? Ia digunakan untuk membuka pintu rahim dan memudahkan proses bersalin, inshaAllah.

Cara untuk mengamalkannya :
  • Rendam semalaman atau 1-3 hari di dalam bekas berisi air biasa. 
  • Minum segelas sehari dimulakan dengan Bismillah, doa makan dan selawat 3 kali. (Bila kandungan berusia 38 minggu)
  • Minum dua gelas sehari dimulakan dengan Bismillah, doa makan dan selawat 3 kali. (Bila kandungan berusia 39 minggu)
  • Jika sudah turun tanda hendak bersalin, mandi dengan membasahkan kepala sambil berdoa "Ya Allah, permudahkan dan licinkanlah kelahiran aku ini seperti mana lancarnya air ini mengalir ke atas rambutku ini. Amiinn."
  • Minum sekerap yang mungkin bila dah berada di Labour Room.
  • Boleh juga di sapu ke perutatau dibuat mandi.

Tiada sukatan khas untuk rendaman air ini, biar lebih tak mengapa. Untuk kegunaan jangka panjang.
Pokok Sanggul Fatimah ni akan mengembang bila direndam.

JANGAN direbus atau direndam di dalam air panas kerana khasiatnya akan jadi berlainan.

Kaedah Penjagaan Pokok ini:
Jemur kering selepas digunakan kemudian disimpan di tempat yang teduh atau dalam bekas berpenutup yang bersih.

Jangka hayat pokok ini selama bertahun-tahun dan boleh digunakan berulang-ulang kali.

Sumber : thedailystar.net

Khasiat lain pokok Sanggul Fatimah ini ialah :
  • Mengembalikan kekuatan tenaga
  • Mengurangkan keputihan
  • Mengurangkan senggugut
  • Mengimbangi perjalanan haid
  • Mengecutkan rahim selepas bersalin
  • Menyembuhkan sakit pinggang
  • Membantu melawaskan pembuangan air kecil & besar
  • Memberi ketahanan badan & kulit
  • Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
  • Menyembuhkan sakit sendi
  • Merawat kebas-kebas kaki & jari
  • Membuang angin dalam badan
  • Mengawal penyakit gout
  • Baik untuk pesakit darah tinggi & kencing manis

Cara mengamalkannya :
  • Pokok di basuh bersih.
  • Rebus didalam air dengan sukatan 1.5 litersehingga mendidih.
  • Minum 1 cawan 2 kali sehari.
  • Ulang rebusan sehingga hilang warna.
  • Gantung & jemur semula selepas digunakan.

p/s : Kita ikhtiar, yang menyembuhkan hanyalah Dia.

Semoga perkongsian dari saudara Abi Chai ini berfaedah untuk kita semua.

xoxo,
sheayang

Tuesday, May 15, 2018

Tips Penyusuan Untuk Para Ibu Di Bulan Puasa

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

I bet demam #PRU14 dah habis. Semoga Allah merahmati negara kita di bawah pimpinan kerajaan yang baru.

Jadi, memandangkan lusa kita dah nak mula puasa, Shea nak kongsi sikit tips penyusuan untuk ibu-ibu menyusu ketika berpuasa.

Selalunya perkara yang merunsingkan para ibu di kala bulan puasa nanti sudah pastinya kemerosotan kadar susu yang diperah. Yes, I faced the same problem before. 

Usahlah risau wahai teman seperjuanganku. Kita ikhtiar bersama demi memberi yang terbaik untuk anak-anak yang kita cintai.


Tips Penyusuan Di Bulan Puasa.

1) Minum kuantiti air yang cukup ketika berbuka dan bersahur.
Bila badan kurang air, kita akan cepat letih dan tak bermaya. Mohon ibu-ibu elakkan dari dehidrasi. Bila menyusukan bayi, memang kita akan rasa lapar dan dahaga, maka air sangat penting untuk badan kita tau.

2) Jus pegaga untuk tambah tenaga dan susu.
Ini akan masuk dalam wishlist. Dah lama rasanya tak makan ulam daun pegaga, sekali buat jus, mesti menyelerakan juga ni. Boleh dicampur dengan sebiji epal hijau, jus lemon dan madu.

3) Jangan lupakan sahur.
Sahur ini ibarat sarapan pagi. Bila kita tak sarapan, mula la badan rasa lemau je, kan. Jadi, pengambilan makanan berat ketika sahur dapat menyumbang lebih tenaga untuk bekerja sepanjang hari serta membantu pengeluaran susu.

4) Makan madu.
Khasiat madu memang tak dapat disangkal. Jadi, pengambilan madu dapat meningkatkan kadar serapan kalsium dalam dalam badan.

5) Rehat, rehat, rehat.
Dapatkan rehat secukupnya. Kalau boleh elakkan aktiviti lasak sepanjang bulan puasa.

6) Pam susu.
Bagi ibu bekerja seperti Shea, rutin mengepam susu mungkin akan berubah sedikit. Untuk mengelakkan bekalan susu terjejas, biasanya Shea akan pam pada masa sebelum Subuh, selepas Zohor, selepas berbuka puasa dan sebelum tidur.

7) Elakkan kafein.
Kafein ada khasiat tersendiri tapi untuk ibu menyusu, produksi susu boleh terganggu dengan pengambilan kafein ini. Elakkan pengambilan kafein untuk sebulan ni je please.

8) Diet yang seimbang.
Ibu menyusu perlu utamakan diet protein dan kalsium. Pengambilan sayurar-sayuran, ayam dan daging sangat diperlukan. Jangan lupa minum susu juga.

9) Jus Susu Kurma ketika bersahur.
Sejak Shea mengamalkan pengambilan susu kurma pada Ramadhan yang lepas, perut dah kurang meragam. Ternyata ia sangat mengenyangkan dan kurma pun sangat membantu untuk memekatkan susu badan. Bayi pun pasti kenyang!

10) Ketenangan fikiran.
Jangan merasa tertekan dan takut susu tidak cukup untuk bayi anda. Kita harus kekal positif untuk menjana hormon oksitoksin yang mengeluarkan susu ibu. Jadi, para ibu mohon bertenang ye.

Selamat meyambut Ramadhan Karem semua!

Sekian. 

xoxo,
sheayang

Thursday, April 26, 2018

SPRING & DUCK GIVEAWAY BY BLOG NADIAIZZATY.NIA


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai gais.

Shea suka join giveaway tapi antara rajin dengan tak je la. Semalam entri giveaway Siqah, hari ni giveaway sahabat dia pula, Nadia. Sehati sejiwa betul dua-dua buat giveaway.

Dah double check dan sahih belum pernah join giveaway Nadia sebelum ni. Been informed tapi entah apa yang dok sibuk sangat sampai entri giveaway pun tak sempat nak tulis.

Tak nak cerita banyak dan korang pun bukan nak tau cerita Shea. Hihihi.


Klik banner untuk join ye korang. Dan sila baca syarat-syarat penyertaan seperti di bawah.

1. Follow Blog Nadiaizzaty
2. Follow Bloglovin' Nadiaizzaty (jika ada)
3. Follow Instagram @nadiaizzaty.nia
4. Follow new IG account @trulybynia
5. Tulis satu entri bertajuk "SPRING & DUCK GIVEAWAY BY BLOG NADIAIZZATY.NIA (backlink ye)
6. Publish entri dan tinggalkan komen di blognya.

Simple, kan?

Okay now korang mesti nak tau hadiahnya kan?

Shea dengan besar hati nak listkan ada 7 pemenang bertuah dengan 10 hadiah.

1. New dUCk Scarf Matte Satin Silk & Korea Bookmark - 1 winner
2. Small Korean Purse & Korea Bookmark - 2 winners
3. Korean Socks & Fridge Magnet - 1 winner
4. Korea Bookmark - 3 winners

Giveaway ini akan berakhir pada 11 Mei 2018. Jadi korang kena cepat. Tulis dan post sekarang supaya tak lupa. Hihihi.

Selamat berjuang demi sebuah kemenangan!

xoxo,
sheayang

Wednesday, April 25, 2018

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Hari ni Shea nak taip laju-laju bagi korang chance nak menang 2nd giveaway dari si cantik manis, Siqah ini.

Sebelum ni pernah join juga giveaway yang pertama tapi rezeki tak menyebelahi Shea. Hihihi. Bak kata Kanang anak Langkau, Agi Idup Agi Ngelaban, jadi kita cuba lagi ye.

Cara nak join giveaway ni senang je.

1. Follow Blog Siqahiqa (follower gadget ada di page footer)
2. Follow Facebook Page BLOG SIQAHIQA
3. Follow Instagram @haqisfila DAN @siqahiqa
4. Copy banner di bawah dan buat satu entri bertajuk "Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa" (backlink ye)
5. Publish entri dan tinggalkan link pada ruangan komen.



Ada 3 hadiah yang disediakan untuk giveaway kali ini iaitu :-

1. dUCk Scarf (NEW) : Matte Satin Silk in Love Letter
2. Book (NEW) : Love & Happiness by Yasmin Mogahed
3. dUCk Notebook (NEW) : Stuff-It Notebook in Blush

Teruja ke idok?

Kalau Shea diberi pilihan, tak nak pilih-pilih, nak semua je. Hihihi.

Apa lagi korang. Jangan lupa join ye.

Selamat bertanding. Eh!

xoxo,
sheayang

Wednesday, April 18, 2018

Tips Untuk Mendapatkan Kulit Sihat Dengan BioXcellent Colla W.Diamond


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Hari-hari bangun tidur apa yang anda buat dulu? Kalau Shea, tengok ada tak kedut-kedut baru muncul kat muka. Hihihi.Tapi serius la bila umur dah meningkat ni, segala benda kita cepat rasa nak risau. Uban keluar sehelai boleh buat mood swing. Kuku bengkok pun rasa nak nangis. Macam-macam,kan? 

Adat la. Nama pun perempuan.

Jadi, Shea nak kongsi la sikit ilmu kecantikan di blog yang tak seberapa ni. 

Tips pertama nak dapatkan kulit yang sihat cantik gebu, kena minum air yang cukup. Ini sangat asas tapi jangan la sampai korang ambil air cukup, esok terus kulit jadi anjal. Orang kampung Shea kata, nampak na membongak eh

Air yang cukup bersamaan 40ml darab dengan berat badan anda. Cuba la kali, dapat berapa. Lepas tu PM Shea. Hihihi. Rahsia kita je tau.

Tips kedua ialah elakkan stress. Stress ni sangat bahaya dan mengundang pelbagai penyakit. Sebab tu kita kena chill-chill je supaya pengedutan kulit tu takut-takut nak dekat dengan kita. Kalau hari-hari nak mengamuk sebab baca masalah orang lain kat KRT siap komen bagai tu, itu fasa makcik bawang Holland dah tu. Jauh perginya!

Tips yang ketiga pula belai la kulit korang selalu. Skincare routine jangan ditinggalkan. Kulit kan organ kita yang terbesar. Pakar kulit selalu pesan, kalau keluar rumah digalakkan pakai sublock. Sekarang ni sunblock pun dah ada macam-macam jenis dan banyak peringkat SPF. Pilih je mana yang korang berkenan.

Pernah dengar tak orang kampung sebelah cakap, what you eat is what your are ATAU you are what you eat. Pemakanan yang sihat sangat diperlukan untuk mengekalkan kulit yang sihat berseri bak bunga sakura. Ha, tetiba bunga sakura kan baru la fefeeling artis Korea sikit. 

Dan tips terakhir, consume BioXcellent Colla W.Diamond untuk menampung keperluan kulit korang. Mesti korang nak tau apa hebatnya produk ni. Meh sini rapat sikit Shea nak bisik.
  • Melembap, menganjal dan menggebukan kulit
  • Membaikpulih struktur kulit
  • Mengurangkan kedutan dan garis halus pada kulit
  • Mengatasi masalah jerawat, jeragat, tompok hotam dan pigmentasi
  • Menjadikan kuku lebih kuat dan membantu mengatasi masalah keguguran rambut
  • Membantu melawan keletihan
  • Meningkatkan penghasilan susu ibu
Kagum tak? 


Shea dah consume Colla W.Diamond ni dan manfaat yang Shea suka ialah melawan keletihan. Memang betul-betul awesome. Bila anak dah dua ni badan pun cepat letih. Bila letih bergabung dengan malas, apa pun tak jadi, kan. Dan part meningkatkan penghasilan air susu tu Shea setuju juga. Umpama my favourite milkbooster! Hihihi.

Bau dan rasa dia sedap. ;)
Cara pengambilannya mudah je. 


Bancuhkan 1 skop (20 gram) BioXcellent Colla W.Diamond ke dalam 200 atau 250ml air dan minum. Boleh diambil pada waktu pagi atau malam.

Tips tambahan untuk sesiapa yang amalkan BioXcellent Colla W.Diamond, boleh jarakkan waktu pengambilan selama 5 jam jika ambil ubat dari hospital/klinik. Bagi yang bermasalah jerawat, elakkan susu, makanan bergoreng dan kicap soya. Untuk wanita yang sedang datang bulan, hentikan sementara pengambilan BioXcellent Colla W.Diamond ini. Dan sangat-sangat penting untuk amalkan minum air sebanyak 2-3 liter sehari seperti point 1 Shea tadi. 

Kafein? Kalau boleh, elakkan ye.

Untuk lebih info, boleh layari sendiri,

Facebook : BioXcellent
Instagram : BioXcellent

Selamat mencuba!

XOXO,
sheayang

Monday, April 9, 2018

Nasihat Untuk Bakal-Bakal Ibu


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Harap dalam keadaan baik hendaknya. Alhamdulillah last week dah selamat buat majlis aqiqah untuk Ilham Mizwar Rizqy tanpa kehadiran keluarga tercinta. Sob sob. Agak sedih juga tapi orang tua kata barang yang lepas jangan dikenang. Hihihi. Chill je okay.

Cerita pasal Majlis Aqiqah tu later la, kalau rajin nak update. Since tak ada gambar yang elok pun diambil semasa majlis, kita let go dulu la ye.

Tahun ni, beberapa orang teman yang teah menjadi ibu buat pertama kali dan juga teman-teman yang bakal menempuh saat itu.

Sebagai seorang teman yang 'been there, done that', ada la nasihat sikit nak kongsi. Nak baca, bacalah, tak nak baca, jangan kecam pula. Tapi bila dah baca dan tetap nak kecam, silakan. Akak terima dengan hati terbuka, diknon! Hihihi.



Dimulakan dengan :

1. Semasa dan selepas mengandung, ramai orang akan kongsi pendapat dengan anda. Macam apa yang aku buat sekarang ni la, bagi nasihat. Kadang-kadang rasa macam annoying juga, kan (akak faham) nak-nak pula part yang kita macam malas nak ambil kisah sangat tapi dengar je la. 

2. Jangan serius sangat. Bila orang dah bagi nasihat, don't take every advice so serious. Banyak nasihat yang korang kena dengar dan tak kan satu persatu korang nak ambil pusing. Pening kepala pula nanti. Angguk, senyum dan move on je la.

3. Nesting period. Part ni aku paling suka sebab waktu bersalin dah dekat dan kita pun dah siap sedia. Berkemas sakan rumah masa ni sebab lepas bersalin, dah tak boleh buat kerja berat lagi, kan. Kita dah atur baik punya dan boleh beranak dengan tenang. Teringat masa bersalin Mizwar, tiba-tiba terkenang baju kerja suami belum basuh lagi. Chait! Potong stim nak beranak.

4. Feeling insecure. Bila orang datang nak melawat baby, kita akan rasa lain bilamana mereka start pegang anak kita. Pass our baby from hand to hand while we are there watching them. It's normal. Kita nak set the rules pun kadang-kadang rasa macam tak proper cuma kalau kita rasa perlukan ruang, ask them not to visit during confinement period. Senang, kan?

5. Kita akan rasa anak kita yang paling cute. Walaupun orang pandang anak kita biasa-biasa je, tapi kita tetap rasa anak kita paling comel, sebab anak kita, kan. Peduli la orang lain nak cakap apa. Tapi jangan sampai keji anak orang lain ye.

6. Memandikan anak di sinki lebih mudah. Kita tak perlu nak mencangkung terlalu lama atau duduk dalam posisi yang ke bawah sangat. 

7. Setkan rutin harian seeloknya sejak bayi dalam kandungan lagi. Rakan sekerja ingatkan aku untuk guna cara ni masa mengandung kali kedua, tapi selalu lupa sebab kepenatan. Seeloknya ajar bayi tentang rutin mereka sebab masa mereka masih kecil ni la lebih senang nak diajar.

8. Perkembangan setiap bayi berbeza. Jadi, jangan rasa lemah atau kecewa bila bayi anda tak mencapai milestones itu. Milestones tu jangkaan je. Our babies are special so treat them well, give them support and let them enjoy. Pasti ada kelebihan di sebalik kelemahan, kan?

9. Sikit-sikit nak jumpa doktor. Ini memang sindrom first time mom, so please take note. It happens because we have no experiences handling baby before, so it is normal to worry. Jadi, jangan malu untuk bertanya pada yang lebih berpengalaman seperti mak, kakak atau jiran kita. 

10. Hobi membeli barangan anak akan muncul. Dari baju hingga ke barang mainan, kita sanggup scroll dari IG ke IG lain, dari satu kedai ke kedai lain, dari satu mall ke mall lain. Biasanya, anak pertama akan dapat kelebihan 2 in 1, first hand products AND branded one! Agree? Bila dah jadi ibu, kena la bijak dalam berbelanja, okay?

Kalau korang rasa nasihat kakak tak lengkap, kasi komen sikit. Kita touch up later. Hihihi.

Sekian.

p/s : Gila lama entri ni terperuk, so I think today is the day. Ampun korang!

XOXO,
sheayang

Thursday, March 29, 2018

Ilham Mizwar Rizqy Turns 1

Bismillah.

Assalamualaikum & Hi everyone.

How's your day? Hope everything goes well. Okay. I force myself to write this entry by the way because today is a very special day. 

It's my son's birthday.

Alhamdulillah, he's doing fine and growing up well. Syukran Ya Allah.


Dalam tempoh setahun ni, macam-macam perangai dah dia buat. Semalam, dia baru cuba-cuba nak melangkah. Baru setapak, dah mengalah. Tapi dia cepat bangkit, belum mahu menyerah. Dan Ibu harap kamu akan kekal gagah.

  

Setiap ibubapa ada harapan setinggi gunung untuk anak-anaknya lebih-lebih lagi anak lelaki. Mustahil untuk ibu harapkan yang terbaik dari kamu sedangkan Ibu sendiri banyak khilafnya dalam membesarkan kamu tapi Ibu mohon kalau Ibu ada buat salah sepanjang membesarkan kamu nanti, tegurlah Ibu. Jadilah seorang lelaki yang budiman. Jaga akhlak, hiasi peribadi. Okay?

Ilham Mizwar Rizqy, namamu dipilih oleh Babah. 

Katanya, Mizwar di tempat kerja seorang engineer. Miszua di sebelah Labu seorang doktor. Jadi, Ibu tidak bantahan untuk nama itu. Bukanlah Ibu nak kamu jadi doktor/jurutera, cumanya nama itu terserlah nama yang baik jadinya. Baik untuk kamu juga nanti, nak, inshaAllah. Rizqy pula diberi kerana dengan kehadiran kamu umpama membuka peluang-peluang rezeki untuk Ibu Babah. Kita ada  sebuah rumah untuk berteduh, kita ada lebihan duit tabungan, orang sedekahkan macam-macam untuk kamu. Tak sarat sangat kepala otak Ibu ni nak memikirkan persiapan untuk menyambut kehadiran kamu.

Ilham membawa maksud sumber, inspirasi. Bilamana kakak kamu seorang Ilhamina, maka kamu adalah Ilham kami. As simple as that. ;)

Anak,

Always remember that my love for you has no border. There are always empty spaces in my heart for my precious. My du'as always be with you. Be good and be nice to others and do not hurt others feeling. Take care of yourself and your siblings. Pray for Ibu Babah always and obey to our creator, Allah swt.

Ibu taknak cerita banyak kat sini sebab nanti meleleh pula air mata yang mahal ni. Muahaha. Ibu balik nanti kita story okay. Walaupun Ibu tau kamu tak respon atau tak kisah apa Ibu cakap, yang penting Ibu dah luahkan pada kamu. Hihihi.


And.


Ibu kopipes sikit-sikit. Hahaha.

xoxo,
Ibu

Sunday, March 18, 2018

Penat Tapi #KitaOK


Bismillah.

Assalamualaikum & Hi semua.

I don't feel like writing. I do love to write tapi ada je halangan dan kekangan yang mencemburui. Idea tu sentiasa ada tapi tenggelam timbul la. Bila tak menulis, laju mencurah-curah je idea datang. Bila dah menghadap laptop, eh semua lari berciciran. 

Sedih.


Aku rindu zaman menulis puisi. Simple but deep. Hanya kita faham apa kita tulis. Orang lain mungkin boleh meneka, tapi tak semestinya tepat. 

Tapi, zaman sekarang bukan zaman nak berpuitis. Sekarang, cakap direct depan-depan kalau pendam jadi nanah, hati susah, tidur tak lena, menyimpan amarah.

Ha, nampak tak signifikannya di situ.

Eh, kakak dah melalut jauh ni. Rasa menyampah pula dengan diri sendiri bila cakap benda tak berfaedah ni. Oleh kerana medium ini je kakak paling jarang update tapi paling sayang, jadi kakak bagi la royanan ni sikit untuk kita sama-sama kongsi.

Sharing is caring, kan kan kan?

Take care korang. Jumpa lagi tak tahu bila. Doakan yang terbaik untuk hidup kakak.

#KitaOK

xoxo,
sheayang

Thursday, February 15, 2018

Tiada Tajuk

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Lama sudah tidak bersua. Blog dibiar tidak bernyawa. Bebanan tugas harian masih sama. Cuma malas saja yang berganda. 


Korang tau tak betapa tenangnya jiwa kalau dapat bercanda di tepian pantai masa cuti ni? Angin sepoi-sepoi bahasa menyapa lembut muka, kaki bermain di gigi-gigi air, melihat awan nan biru tanpa dihiasi bangunan-bangunan pencakar langit. Oh, betapa aku perlukan kedamaian begitu, sekarang.

Dah.

Berangan lebih.

Balik. Packing baju. 

Jom balik kampung!

p/s : Selamat Bercuti engkorang!

xoxo,
sheayang 

Monday, January 29, 2018

And, Can You Follow Me Now?

Follow my blog with Bloglovin

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Look like long time no see huh!

Banyak perkara yang mengganggu fikiranku sejak akhir-akhir ini.


This post seriously means nothing to you but me. And, lets follow me if you are interested in my blog. *i am hoping*

My blog : sheayang.blogspot.my
My Facebook : She Ayang
My Facebook Page : Blog Sheayang
My Instagram : sheayangdotcom
My Twitter : sheAYANG
My Bloglovin' : She Ayang
My Pinterest : On the way :)

Just one click away gais. Come on. Hit once and will not regret. Hihihi.

Let me know if you need a follow back!

xoxo,
sheayang

Wednesday, January 17, 2018

Perkara-Perkara Yang Membuang Masa Saya Selama Ini

Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Officially a week without any blogpost. My last entry was on 10th. Agak memalukan juga la awal tahun dah tercalar GOALS yang diwar-warkan.

But, it's okay. Warm up session lagi ni. It's January bebeh. Chill la!

Bila throwback balik, ada perkara-perkara yang aku buat selama tahun lepas dan tahun ni juga yang mencuri dan membazirkan masa aku. Sungguh!


Spending my time watching dramas. I watched a lot of K-dramas last year okay like The Doctors and Descendants of The Sun (It's worth to watch btw). Dan juga Michael Ang punya drama yang katanya meletop kebabom sangat itu. Tapi tu la, nak menyesal pun tak guna, jadi, muhasabah diri sajalah. 

Finding solution for other's problems. Kadang-kadang nak kata diri sendiri ni baik tu tidaklah. Tapi bila ada orang buat masalah, aku rela pula nak tolong selesaikan masalah orang lain tu, sedangkan masalah aku pun tak settle. Walaupun tak selalu terjadi, seringkali terbawa-bawa masalah itu dalam tidurku. Pergh, deep betul efek dia.

Trying so hard to make everyone like me. Sehinggalah aku jumpa pepatah 'haters gonna hate'. Muahahaha. Kau  rasa kau ada haters tak? Dah level-level retis dah rasa ni. Aku tak suka cari pasal dengan orang dengan harapan orang akan suka kat aku. Tapi selalu juga la manusia ni burukkan manusia tu, si polan ni cerita pasal si polan tu kat aku. Jadinya, dalam dilema sudah. Kita diam sajalah sebab mungkin suatu hari nanti ada orang pula yang bawa cerita tak baik pasal kita. Nauzubillah min zalik.

Fail to plan. Disebabkan awal 2017 tu rasa macam the worst ever, aku jadi malas nak plan apa-apa. Apa yang datang tu aku hadap je la dengan bersahaja. Baca entry awal 2017 tu pun bunyi macam hopeless je. Bila dah gagal nak merancang ni maka banyak la masa terbazir begitu sahaja. Tahun ni dengan adanya planner 3,4 buah ni, hasilnya berbeza inshaAllah. Chaiyokkk...

Make else happy while I am not. Ini standard, hipokrit level tinggi ni. Allah je yang tahu apa dalam hati ni menangis merintih sebab nak jaga hati orang lain. Aku percaya semua orang lalui fasa ni bezanya kerap atau tidak saja.

Apapun, 2018 baru bermula. Jangan dibawa perkara-perkara yang lepas tu. Biarkan saja noda hitam itu berlalu pergi, aku akan sentiasa di sisi menemani.

XOXO,
sheayang

Wednesday, January 10, 2018

Cara Untuk Menjadikan Hari Anda Lebih Produktif

Bismillah.

Assalamulaikum & Hai semua.

Walaupun baru 10 hari dalam tahun baru, aku dah mula rasa lemau-lemau ni. Saki baki malas tahun lepas terbawa-bawa sampai ke hari ni. Boleh bilang dengan jari berapa hari saja yang aku rasa semangat untuk memulakan hari baru.

Nak tahu rahsia, kenalah banyak membaca. Bila dah baca, bolehlah kita kongsi dengan orang lain. Kan kan kan?



Cara pertama; bangun lebih awal. Seeloknya 2 jam sebelum kita nak memulakan perkara penting contohnya ke pejabat atau kolej. Jadi, kita akan ada lebihan masa untuk bersiap dan dapat berdandan dengan tenang tanpa gesa.

Lakukan perkara yang penting di awal pagi. Ada orang suka tengok & scroll phone bila bangun pagi tapi itu sebenarnya tidak penting langsung. Ia akan merenjatkan hari anda lagi ada la. Sebagai Muslim, bangun pagi digalakkan madi dahulu kemudian solat. Lepas tu boleh la kita sarapan ke siram pokok bunga ke.

Berhenti komplen dan kata tak cukup masa. Sejak anak dah dua ni, aku suka guna alasan ini untuk minta tolong dari suami. House chores sebenarnya mudah kalau kita pandai bahagi masa tidak kira kita surirumah sepenuh masa ataupun ibu bekerja. Cuma kudrat tak sama dan masih perlukan bantuan, itu saja. :)

Jauhi multitasking. Ia sebenarnya meletakkan anda dalam bahaya kalau anda jenis yang memang tak boleh multitask. Tapi ada saja perkara yang anda boleh multitask contohnya sambil mesin kain baju, boleh memasak ataupun sambil menyapu boleh tanak nasi. Bukan alasan untuk anda tidak buat salah satu perkara itu.

Dah kalau memang tak boleh multitask, anda kenalah set rutin harian. Masak nasi-15 minit, masak lauk-30 minit, mesin baju-40 minit, menyapu & mengemop-30 minit. Ini contoh, tak perlu ikut pun. 

Afterall, you MUST leave some freetime in your schedule. Too hectic schedule will lead to other problems later on. Jadi, kita plan masa kita, janji kerja settle.

p/s: I am not going to write about my 2018 Wishlist which I wrote here because I see it is not important for you all but me. Hihihi.

XOXO,
sheayang

Thursday, January 4, 2018

2018 Goals


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Masih bersemangat nampaknya nak meneruskan perjuangan dalam blogging ni. Harap kekal hingga ke hujung tahun, inshaAllah.

Bila bercakap tentang azam, mohon tepuk dada tanya akal. Tercapai tak dek akalmu? Kalau rasa azam tu macam tak logik, susah nak capai, KIV la dulu. Tapi kalau anda jenis yang 'I must do this, I can do it' then you can proceed with your-so-called-goals-or-resolutions-or-whatever. Ternyata anda seorang yang kental.

For 2018, I have separated it into two, long term goals & short term goals. Kenapa nak kena asingkan? Penting juga untuk kita jaga KPI dalam hidup ni supaya kita tak tersasar dari tujuan asal. Aku ada tulis pasal random goals untuk tahun ni seperti gambar di bawah. Sangat terbuka dan meluas kalau kita baca macam tu je. Kecuali yang dalam kurungan tu nampak lebih spesifik, kan.

2018 Goals; If Not Now, When?
Okay la. Semua orang ada azam yang berbeza. Tolong jangan gelakkan azam orang lain ye. Takut terguris hati tuan punya azam tu. Kalau kita tak dapat bagi sokongan, diam itu lebih baik.

Let's check it out my goals for this year.

Long Term Goals

1) To Be A Better Muslimah. Includes be a good mother, good wife, good daughter and good sister. Sebagai seorang hamba, aku bercita-cita nak lebihkan masa untuk beramal ibadat dan menerapkan sifat-sifat mahmudah dalam diri. Untuk menjadi muslimah yang baik bukan sahaja perlu memakai tudung malah kita kena jaga akhlak dan peribadi. Jadi, target ni memang on-going. Bukan hari ni tulis, terus boleh transform dan istiqomah sampai bila-bila, kan.

2) Open Up A Small Business. Aku pernah ada azam yang sama dulu, masa lepas grad. Aku letakkan by the age of 30 aku dah ada business sendiri tapi tak tercapai juga la sebab leka dan busy makan gaji, mungkin. Jadi, kali ni aku target menjelang umur 35 akan buka satu business tapi tak tau lagi la business apa. Boleh korang suggest?

3) To Blog Consistently. Harap dipermudahkan sebab tiap-tiap tahun pun azam sama, last-last terabai juga blog ni. Tapi tahun ni inshaAllah akan diperbaiki. Content apa yang korang nak tertarik nak baca dalam blog ni? Cuba suggest sikit.

4) To Save More. Tahun lepas banyak rezeki terpijak, menumpang rezeki anak sebenarnya. Dan aku pun terjebak menyimpan lebih untuk anak dari diri sendiri. Tahun ni dah boleh bahagi sama rata, inshaAllah. Target tak banyak tapi bila bilangan anak dah bertambah ni, sesak gak nafas poket dan wallet tu. Miahaha. *gelak paksa bila bab duit ni*

5) Maintain My Health Condition. Bukan nak mengekalkan tapi nak memperbaiki. Aku rasa 2017 banyak sangat sakit yang menimpa aku walaupun medical leave baru ambil sehari. Suplemen tetap aku telan dan mungkin dah boleh jumpa nutrionist. Bila suami cakap aku dah makin cengkung, haruslah sedikit risau di situ. 

Short Term Goals

1) To Travel To Two Different Places in A Year. Aku letak dalam target jangka pendek kerana belum tentukan destinasi dan tarikh. Mungkin target ini akan ditempatkan pada 2nd quarter (April-Jun) dan 4th quarter (Oktober-Disember) dalam perancangan aku. Jadi, duduk diam-diam dulu.

2) Short Term Courses. Aku teringin nak ikut kursus-kursus untuk meningkatkan kualiti hidup aku. Sebarang kursus yang mendatangkan ilmu la tapi jangan la bagi kursus memperbaiki kenderaan ke. Itu bukan tak boleh tapi ambil masa yang lebih lama. 

3) To Setup My Workstation At Home. This one must be done by March 2018, hopefully. 

Itu je setakat ni yan boleh aku fikir untuk short term (baru nak fikir weh masa taip entri ni. Miahaha). Lagipun short term goals ni kita kena hadap quarter demi quarter dulu baru boleh decide goals apa yang kita nak letak. Chewahhh...

Jangan keliru antara Goals & Wishlist. Bagi aku, goals kita kena capai no matter what sementara wishlist pula adalah benda yang kita nak tapi kalau tak dapat still okay. Mungkin wishlist ni lebih kepada kebendaan ataupun material.

Jadi, aku hutang lagi satu entri iaitu 2018 Wishlist. Harapnya dapat settle esok sebab lepas tu nak maintain 2 blogposts per week. Doakan aku. Amiinnnn...

XOXO,
sheayang

Wednesday, January 3, 2018

2017 Recap



Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Sihat? Aku ni dok stuffy nose je dari tahun lepas. Baru seminggu je pun tapi macam lama je kan bila sebut 'tahun lepas'. :P

Hari ni hari ke-tiga dalam tahun baru 2018. Apa rasanya?

Okay. Saja je la nak recap sikit apa yang berlaku sepanjang 2017 yang lepas. Sebelum tu boleh la baca Half Year Recap di sini.

Agak sedih juga bila banyak event yang kau lupa nak update di SocMed. Nampak macam remeh tapi azam untuk tahun ni supaya dapat jadi Social Media Influencer yang berjaya akan dipermudahkan. Jadi, tahun lepas punya story memang nan hado je la adik-adik. Penat scroll blog, dekat IG pun tak banyak update. Maka, berhuhu haha je la nak tulis entry ini.

Julai 2017
Birthday suami tak celebrate pun sebab dia kerja dan kami masih menumpang di rumah mertua. Tambah pula ada baby kecil lagi, memang tak ada la nak buat surprise party bagai. Memang dull.
Masuk bulan ke-4, Mizwar buat hal sampai aku dirundung kemurungan. Boleh baca di entry ini -> sila tekan sini.

Ogos 2017
Birthday Maryam yang ke-tiga sambut di Labu. Alhamdulillah Allah permudahkan. Cadangnya akan sambut birthday anak secara berselang-seli. Tahun ni tiada birthday party untuk Maryam. Mak & Abah celebrate their anniversary on 31st August tapi dibuat keesokan harinya which is Hari Raya Qurban.

  
September 2017
Tahun ni turn raya di Labu, jadi kita enjoy! A few cousins tak ada maka agak terasa kesuraman juga la. Aksi-aksi gila-gila tetap ada walaupun sudah beranak dua. Hashtag sis redho. 

Pada 16 September, perjalanan keluarga kecil kami ke Terengganu bersempena dengan Mesyuarat Tahunan AFCM. Cer gugel AFCM tu apa. Kalau jumpa, Alhamdulillah. :P
Pergi Sabtu pagi dan balik Ahad petang. Memang pergi untuk attend meeting je la. Tiada lebih dan kurang. Sempat sekejap ke Pasar Payang memborong keropok yang nyatanya di luar lebih murah dari dalam pasar itu sendiri. Hashtag jangan tertipu, hashtag mereka pun berniaga untuk cari makan. Aku okay je sebab bukan guna duit aku pun, gittew!

Oktober 2017 
Start dari bulan ni, berderet la birthday nak kena sambut. Miahaha. Ayong on 4th, Mak on 15th. Syukur sangat ada mereka di sisi. Entry birthday untuk diorang semua tiada tahun ni sebab kepala dah berat nak buat ayat bunga-bunga seperti tahun-tahun sudah. Dapat taip 'HB ' kat FB pun dah kira bertuah. Kejam, kan?

November 2017
Birthday Adik on 4th, Abah on 24th, Orked on 29th. Aku pun tak dapat nak recall sebab data dah sarat, tak sempat delete. Semua peruk jadi memori. Kalau memori yang manis tu okay la juga, ni memori kelat payau pun dok simpan lagi. Ampun!

Disember 2017
Sebab kejadian baru lagi, maka harus ingat juga la. Di tambah pula hari istimewa aku juga pada bulan ini. Miahahaha. Birthday Hezrul on 2nd, Nurul on 6th, Anis on 20th, Me on 26th and Ety on 28th. Meriah, kan end year babies. Semua mak-mak pakat-pakat nak meletup sesama. Ini entri sempena birthday, sila tekan sini.
Anis's wedding on 1st, Kenduri Aqiqah Mizwar on 9th, Ain's wedding on 17 so far in my head right now. Other things gone already.
Not to forget that Apak Khairos Othman left us for 5 years already since 28 Dec 2012. Al-Fatihah for you.

Anis menamatkan zaman bujangnya pada 1 Disember 2017. Finally!
Banyak lagi birthday yang aku tak mention, bukan bermakna korang tak penting tapi aku ni memori dah full. Disebabkan tahun ni dah ada planner (again), harapnya tak tertinggal mana-mana nama.

Pencapaian tahun ni ala kadar sahaja dari segi karier, rumahtangga, kewangan, kesihatan dan rohani. Harapnya tahun baru ini mendatangkan semangat yang lebih lagi, inshaAllah.

Sekian.

XOXO,
sheayang

Tuesday, January 2, 2018

Welcome 2018


Bismillah.

Assalamualaikum & Hai semua.

Hello 2018, please be good ya.

Hari ke-dua dalam tahun baru. Semua semangat baru. Anak-anak yang pertama kali menjejakkan kaki ke sekolah, semoga maju jaya. Untuk ibu bapa pula, bertabahlah, rutin anda semakin bertambah dan mencabar. Aku, inshaAllah tahun depan baru akan hantar Maryam ke sekolah. Terlalu awal untuk dia mula belajar di usia 4 tahun. Biarlah di bawah pemantauan aku di rumah sahaja. Okay, anak masing-masing, pendapat masing-masing ye. No butthurt.

Bagi yang single mingle tu dan berhasrat untuk menamatkan zaman bujang, aku doakan yang baik-baik buat kalian. Semoga dipermudahkan urusan anda. Bila dah kahwin, diharapkan kekalkan momentum saat bercinta tu hingga ke akhir hayat. Gaduh itu biasa tapi jangan sampai melukai. Kenali yang mana satu perlu diUTAMAkan.

Untuk aku, tahun 2018 ini inshaAllah kena kerja SANGAT keras. Aku tidak dapat menduga apa akan terjadi kemudian kerana aku hanya mampu merancang. Perancangan terbaik aku adalah untuk bahagiakan anak-anak aku selagi hayat ini masih ada. Mereka masih kecil dan SANGAT perlukan perhatian. Aku tidak mahu mereka rasa terabai, walaupun semalam baru aku abaikan diorang. Erk.

Perancangan lainnya seperti perancangan kewangan, perancangan hobi waktu senggang tetap dalam perhatian. Untuk merealisasikannya mengikut plan mungkin mengambil masa. Tunggu sajalah kalau mampu dibuat.

2017 Recap, 2018 Goals dan 2018 Wishlist akan menyusul.

Doakan aku kuat untuk berblogging tahun ini. Amiinn. :)

XOXO,
sheayang