HOME DASHBOARD INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK PARENTING

Sunday, September 29, 2013

#30: Skrub Kopi


Bismillah.

Semoga entry ini bermanfaat.

Sebagai first timer bride-to-be, gua rasa semua orang akan rasa serabut, gelabah, huru-hara dan bermacam-macam lagi. Kalau orang lelaki serabut fikir pasal duit hantaran, kita yang perempuan ni MESTI serabut pasal hal diri sendiri.

Siapa yang tak nak nampak gorgeous pada hari bahagia kannnn?

Gua hantu kopi. Bukan hantu, maksud gua, gua suka minum kopi. Suka gilaaaa... Tapi gua tau habit tu tak bagus sebab gigi gua dah nampak kuning. Dah la jenis tak larat nak jumpa dentist. Pasal kafien berbahaya tu gua takde hal sangat, bukan gua hisap ganja ke morfin ke, ye dak? 

Jadi sekarang gua minum kopi secara berkala. Buat masa ni la. Hehehe. Dipendekkan cerita, disebabkan gua terlebih rajin minggu lepas, gua pergi la blender hampas kopi untuk dibuat skrub badan. Tiada pembaziran kannnn....

Bahan nak buat skrub kopi :
- Serbuk kopi / Biji kopi / Hampas kopi (Segenggam)
- Minyak zaitun / Madu (3 sudu besar)

Gua guna hampas kopi. Suka hati korang la kalau nak bereksperimen, gua okay je. Kalau rasa-rasa kaya tu, boleh guna serbuk atau biji kopi. Tapi biji kopi tu kena la kisar kasi hancur dulu. Hampas kopi yang gua guna tu agak kasar juga, jadi gua pilih untuk blend.

Cara menggunakan :
- Campurkan skrub kopi dengan minyak zaitun / madu
- Bersihkan badan dengan tuala lembab
- Lulur skrub ke seluruh badan dan biarkan dalam 10-20 minit
- Mandi dan sabun badan seperti biasa

Orang Malaysia ni memang manja. Jadi, gua kena la guide. Gua pilih campur kopi dengan minyak zaitun since kat rumah takde madu masa tu. Kalau nak tambah minyak lain pun boleh juga asalkan bukan minyak masak, minyak angin atau minyak petrol. Minyak petrol dah mahal kotttt...

Dalam erti kata lain, boleh guna massage oil / aromatherapy oil. Cara nak sental tu tak perlu nak ajar kot. Cuma elakkan menyental terlalu bersungguh-sungguh pada bahagian payudara. Gua sampai menangis nak tidur akibat sentalan berkenaan. Lesson learned la. Bahagian alat sulit tu gua rasa tak payah pakai scrub sebab itu kan sensitive area. Lagipun, apa guna ada hygiene wash?

Bahagian yang kena fokus adalah siku dan lutut, bahagian tengkuk jangan dilupakan.

Untuk hasil yang mengagumkan, sila amalkan petua ini 2 kali seminggu. *rasa macam buat iklan dah*

Gua bab nak kongsi info ni memang fail sikit sebab tu gua tak dapat jadi cikgu.

Tapi gua rasa semua orang tau khasiat kopi ni kan?

Kalau tak tau mohon google ye. Hehehe. Sorryyyyyyy.....

Sekian,
sheAYANG

Friday, September 20, 2013

#29 : Kali ini saja, Mak.


Aku tau,
Mak nak yang paling sempurna untuk aku,
PALING.
SEMPURNA.

Tapi,
Jauh di sudut hati anakmu ini,
Tidak mahu engkau rasa dibebani,
Biar saja aku yang tanggung sendiri,
Paling tidak untuk kali ini.

Terima kasih, Mak!

Thursday, September 19, 2013

#28 : Awkward Moment


Apa perasaannya?
Selama ni kau minta tolong kat aku,
Menyibukkan hidup aku,
Lepas tu kau blah.

Apa perasaannya
Bila terserempak,
Kau buat tak endah aku,
Walaupun duduk semeja.

Aku ke yang patut minta maaf?

Feeling guilty,
sheAYANG


Monday, September 16, 2013

#27 : Raih

Bilamana seorang manusia dahagakan perhatian,
Dia sanggup meraihnya dengan apa cara sekalipun,
Hatta menangis di depan orang kesayangannya.

Salam,
sheAYANg

Monday, September 2, 2013

#26 : Cerita 31 Ogos


Sebenarnya, 
Ada hari yang lebih penting dari Hari Merdeka.
Ada hari yang lebih istimewa dari Hari Merdeka.
Ada hari yang lebih bermakna untuk dirai dari Hari Merdeka.

Pasangan tua ini,
Bersama dari Ogos 31, 1979
Hingga kini
Sudah 34 tahun

Purnama demi purnama 
Diharungi bersama
Onak dan duri
Tabah menghadapi

Aku di sini
Akan terus mendoakan
Semoga kebahgiaan mereka
Menjadi penguat untuk aku
Kecap bahgia yang sama
Nanti.


Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan yang ke-34 tahun, Mak & Abah