HOME DASHBOARD INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK PARENTING

Saturday, April 29, 2017

Kelahiran Rejab; Ilham Mizwar Rizqy


Bismillah.

Dua bulan aku cuti dari blogging, tak buat apa, tak busy mana pun. Tiap hari niat nak update blog tapi akhirnya kecundang. Tidur lagi best!

Alhamdulillah, aku dah selamat melahirkan bayi yang kedua. Sebelum ni dalam twitter aku pernah cakap nak cerita pasal kronologi bersalinkan si hero nan seorang ni. Sampai la hari ni baru tercapai. Sebulan dah wei! Anak pun dah pandai tidur mengiring sendiri. 

Hi baby M!

Saja nak abadikan untuk pembacaan sendiri dan generasiku yang akan datang, inshaAllah.

Tarikh : 29 Mac2017, 1 Rejab 1438 (Rabu)

1. 6.30 am Bangun pagi macam biasa siap-siap nak pergi kerja. Hari sebelumnya senang je nak bangun pagi. Hari ni ada sikit susah sebab celah kelangkang tu terasa sakit. Petanda tu!

2. 8.10 am Perjalanan ke pejabat macam biasa boleh memandu tanpa masalah. Baby dah bangun tidur, terasa beberapa kali dia buat freekick kat dalam tu.

3. 9.00 am Mula rasa lain macam tapi tak nak layan. Husnuzon yang baby tengah aktif dalam tu.

4. 10.00 am Tak fokus dah nak buat kerja. Borak-borak dengan colleague dalam masa yang sama menahan sakit kontraksi, sebenarnya. Contraction 2 in 10 tapi aku masih hidup dalam denial. It's not the time yet,baby! Kataku di dalam hati.

5. 12.00 pm Mula Whatsapp important people (husband, family & close cousins) untuk bagitau keadaan dan minta pendapat. I thought it's Braxton Hicks!

6. 1.00 pm Balik lunch rumah mertua. Dah settle lunch, solat dan siap-siap ke hospital dengan husband. Sakit kontraksi bergabung dengan denyutan jantung laju. Nervous tak ingat. Tapi depan husband wajib buat muka cool.

7. 2.30 pm Sampai ke Hospital Alor Gajah. Mula-mula diorang argue kenapa aku ke HAG sedangkan aku ada rekod dan patut ke Hospital Melaka terus. Jawapan aku, tak tahu la ni nak beranak ke tak. Ye la, something yang kau tak sure (beranak) lepas tu kemudahan yang dekat ada (HAG), takkan kau nak kejar pergi tempat yang jauh (HM).

8. Masa nurse buat kira contraction, memang serious baby freeze. Tak bergerak langsung dalam 20 minit. Lepas je nurse lepaskan tangan dari perut aku, tiba-tiba je contraction tu datang balik. Wah, kemain dia punya gurau senda tu. Lepas tu nurse kira balik for another 20 mins and yes, contraction 1 in 10, katanya.

9. Buat CTG dan ternyata bukan 1 in 10 sebaliknya 2 in 10. Doktor datang untuk check bukaan (VE), dah buka 3 cm. Sediakan ambulans dan zuppp...

Kau hado, selfie dalam ambulans? Huhuhu

10. 5.00 pm Bergerak ke Hospital Melaka dengan ambulans. Husband balik rumah dulu. Bajet-bajet lambat lagi lettew!

11. 5.30 pm Sampai di Hospital Melaka, terus ke Dewan Bersalin. Tolong jangan bayangkan Dewan Bersalin dengan Dewan Sekolah mahupun Dewan Orangramai sebab dewan ni paling menggerunkan. Sungguhpun begitu, ada wanita yang tiap-tiap tahun menjengah ke dewan ini. Okay, hambar sangat ayat kau ni!

12. Bila kaki jejak je Dewan Bersalin, tak semena-mena jiwa jadi tak tenang dan kesakitan pun bertambah. Whatsapp suami jam 6.30 pm, dia stuck dalam traffic jam. Damn!

13. Lapar campur sakit campur husband tiada di sisi menjadikan mukaku seperti HULK masa tu. Berpeluh tak terkata. Zikir selawat semua dah ke laut. Bila husband sampai je, terus teguk air beberapa kali tapi masa tu air pun rasa tak lalu kat kerongkong dah. Muka pun kalau ingat balik mesti husband aku gelak punya. 

14. Masa ni buat apa pun tak kena. Berdiri, berjalan, mencangkung tak mampu meredakan kesakitan. Last-last aku minta permission dari nurse untuk baring atas katil. 

15. 7.30 pm Lepas dari azan Maghrib, nurse tengok keadaan aku macam dah tak keruan, dia minta doktor tolong check bukaan. Masa tu dah buka 5 cm. Tapi tak ada Kamar Bersalin yang kosong. Maka menunggu lagi la aku di katil rawatan itu.

16. Things happened too fast tapi memang sepanjang masa tu aku alert dengan Whatsapp yang masuk. Yang sentiasa update haruslah dengan husband sendiri. Malangnya, dia tak dapat masuk dan temankan aku. For the second time & maybe the last one. Tak ada rezeki awak, yang.

17. 8.00 pm Kena tolak ke Kamar Bersalin 8, lepas tu keluar balik ke Bilik Scan sebab doktor check aku ada history Placenta Previa. Time ni aku rasa memang nak terajang je doktor tu. Case resolved la doc!

18. Aku syak doktor pun dah gelabah sebab tengok kontraksi aku lain macam punya kuat, terus tolak kembali ke Kamar Bersalin 8.

19. Check bukaan lagi tengok dah 6 cm. Pecahkan air ketuban, ready to push, GO!

Terkejut. Ibarat magika!
Kah kah kah. Aku suka baca balik.

20. 8.20 pm And there you are. Alhamdulillah.

Thanks to all yang mendoakan keselamatan aku dan baby. Anugerah ke-2 dari Allah ni akan kami suami isteri besarkan dengan sebaiknya, inshaAllah. Amiinn...

XOXO,
sheayang

4 comments

May 4, 2017 at 6:38 AM

Congratz Dear .
Masa baca kronologi tue , nadia pun jadi nervous .

May 4, 2017 at 3:16 PM

Terbaiklah Shea! Boleh selfie dalam ambulans tu. Hihi. Dah ada pengalaman kan kata :D

Alhamdullilah. Congrats dear <3 Peluk cium baby M for me pleaseeeeee 😍😍

May 9, 2017 at 2:34 PM

@nadiah izzaty Thanks nad. Giliran awak sampai gak nanti. Nervous tu semua orang rasa. Huhuhu.

May 9, 2017 at 2:37 PM

@Siqah Hussin Nak hilangkan gugup je tu siqah. Hihihi. Thank you. Okay, dah peluk cium. <3

Post a Comment