HOME DASHBOARD INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK PARENTING

Thursday, December 10, 2015

Tips Jaga Kesihatan Buah Pinggang

Bismillah.

Penyakit kerosakan buah pinggang atau kidney failure sudah menjadi tidak asing lagi untuk rakyat Malaysia. Dulu kita selalu dengar kencing manis, darah tinggi, kolesterol, lelah dan lain2 lagi. Tetapi sekarang ni penyakit kidney failure boleh dimasukkan dalam senarai ini. Malaysia merupakan negara TERTINGGI DIDUNIA yang mempunyai pesakit buah pinggang akibat kencing manis (Diabetic Nephropathy). Akibatnya berlumba-lumbalah syarikat-syarikat pengeluar mesin dialysis dan segala barangan disposable dialysis yang berkaitan untuk datang 'melabur' di Malaysia sebab pulangannya amat lumayan. 

Rakyat Malaysia dianggap sebagai 'lubuk' untuk pelaburan yang sangat menguntungkan ini.

Persoalan di sini.......
Kenapa orang Malaysia, buah pinggangnya sangat terdedah @ 'vulnerable' untuk dapat sakit buah pinggang ?

Saya telah berkecimpung dalam bidang dialysis ini sudah hampir 8 tahun. Selama 8 tahun saya mencari jawapan untuk persoalan ini.....dan akhirnya saya rasa saya dah dapat jawapan untuk soalan ini.

Jawapan nya .......PEMAKANAN RAKYAT MALAYSIA.

Ya .....pemakanan.....kita terlalu bebankan buah pinggang kita dengan makanan yang terlalu banyak sumber 'animal protein'. Setiap hari kita makan 3 kali sehari ....dan setiap menu makan kita MESTI ada AYAM, DAGING, TELUR dan IKAN.

Akibat daripada tiga hidangan 'animal protein' setiap hari menyebabkan kidney kita akhirnya 'malas' nak kerja kerana bertahun2 dibebankan dengan kerja kuat dan akhirnya telinga ini terpaksa dengar dari doktor satu ayat yang sangat ditakuti oleh kita semua iaitu..."buah pinggang Encik dah rosak dan kena buat rawatan cuci buah pinggang 3 kali seminggu selama 4 jam setiap kali SEPANJANG HAYAT".

Hancur remuk hati ini apabila dengar pernyataan macam ini dari doktor dan tersenyum lebarlah syarikat-syarikat pembuat mesin dan segala peralatan dialysis.

Pesakit kencing manis perlu buat 2 perkara utk elak jadi 'bahan pulangan' untuk pelaburan syarikat asing ini iaitu :-
1. Kawal kadar gula dalam darah mereka
2. Kawal pengambilan protein haiwan.

Cakap memang senang ....tapi bagaimana caranya .....

Secara ringkasnya :-
Kawal paras gula dengan :
1. Sarapan dengan bubur talbinah (sejenis bubur barli)
1. Tukar beras putih kepada beras perang.
2. Tukar gula putih kepada 'coconut sugar'. 'Coconut sugar' DIJAMIN TIDAK AKAN TINGKAT PARAS GULA.

Kurangkan beban kidney dengan :
1.  BERHENTI MAKAN AYAM, DAGING DAN IKAN (kalau boleh). Tukar sumber protein anda kepada protein sayuran. Anda dijamin tidak akan kekurangan protein dalam badan.
2. Jangan sesekali minum air sejuk pagi2 dengan perut kosong kerana ini terbukti boleh merosakkan kidney. Amalkan cara Nabi Muhammad minum air di waktu pagi.
3. Bekam atau cupping therapy atau Hijama dlm bahasa Arab (yang majoriti orang anggap sebagai kolot) di titik2 tertentu di badan boleh kurang paras CREATININE. Beberapa pesakit saya berjaya kurangkan paras CREATININE mereka yang hampir 500 micromol kepada 150 micromol dengan hanya berbekam.

Untuk maklumat dan penerangan lanjut bagaimana untuk kawal paras gula dan bagaimana untuk elak diri dari jadi pesakit dialysis, whatsapp saya di 0123921976 (Dr Amin).

Wassalam.
Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman
Pengarah Urusan
Primum Medicare Centre
Pusat Dialysis Ibnu Sina

Sila SHARE post ini sekiranya ia bermanfaat. Mungkin anda tidak mengidap kencing manis atau sakit kidney, tapi dengan share message ini mungkin ia akan sampai kepada teman anda yang ibubapa @ saudara tersayang mereka adalah pengidap penyakit tersebut.Sama-sama kita selamatkan ratusan ribu rakyat Malaysia dari menjadi 'bahan pulangan pelaburan syarikat asing'.

Saya hanya share ye. Bukan saya yang doktor. Hehehe. Jangan ada yang salah anggap pula nanti. Semoga kita bersama ke arah warga Malaysia yang lebih sihat dan produktif. Sekian.

XOXO,
sheayang 

1 comment: