HOME DASHBOARD INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK PARENTING

Saturday, July 12, 2014

#86 : Checklist Barang Keperluan Ibu dan Bayi (Part 1)

Bismillah.

Sedar tak sedar dalam 8 bulan gua kendong benih dari suami yang semakin membesar dalam rahim ni. Hahahah...

Persediaan nak sambut 'dia' keluar tu ala kadar je nampaknya. Memandangkan gua ada dua orang kakak yang dah berpengalaman, jadi, banyak la harta pusaka yang akan sampai ke tangan gua.

Tapi, sebagai yang pertama bagi gua, gua mesti nak yang terbaik dalam masa yang sama dapat mengekalkan kesederhanaan.

Sumber : MamaPeduli


Keperluan Baby ( Pakaian )

  • Bakul Pakaian Bayi (X)
  • Baju Lengan Panjang @ Baju Malam
  • Baju Lengan Pendek @ Baju Harian
  • Seluar Panjang
  • Seluar Pendek
  • Baju Jalan-Jalan
  • Rompers & Jumpsuit
  • Mittens & Booties
  • Bonnet @ Topi
  • Baby Bib (X)
  • Barut
  • Bedung
  • Sapu Tangan – 100% cotton supaya kulit baby tak melecet

Diapering

  • Napkin
  • Baby Pin (X)
  • Diapers @ Lampin Pakai Buang
  • Wet Tissue
  • Changing Mat (X)
  • Nappy Liners 
  • Baldi Dan Bakul Untuk Lampin / Baju Kotor
  • Detergent Khas Pencuci Baju
  • Botol Sembur Air (X)

Baby Care & Grooming

  • Bakul Barang Mandian
  • Baby Bath
  • Baby Shampoo
  • Baby Powder
  • Baby Lotion
  • Baby Oil
  • Tab Mandian Bayi
  • Tuala Mandi
  • Tuala Muka
  • Bakul Barangan Grooming & Health Care (X) 
  • Minyak Telon
  • Nappy Rush Cream : Jenama Bepathen dan Melamine. Jenama Bepathen boleh juga guna sebagai nipple cream. (X)
  • Vicks (X)
  • Methylated Spirit - Alcohol 70% : cuci pusat sebelum tertanggal. Kebiasaannya yang ini dibekalkan oleh hospital. (X)
  • Gripe Water / Colic Water : Untuk kembung perut bayi (X)
  • Gunting Kecil (X)
  • Pemotong Kuku (X)
  • Nasal Aspirator - Yang ini untuk baby ketika baby kena selsema. (X)
  • Thermometer (X)
  • Sikat / Berus Rambut (X)
  • Toothbrush (X)
  • Cotton Bud : Cotton bud untuk baby dan yang biasa kita guna adalah berbeza
  • Cotton Ball (X)

Barangan Breastfeeding

  • Botol Susu
  • Puting
  • Berus Pembersih Botol (X)
  • Penyepit Botol (X)
  • Sterilising Tablet (X)
  • Cecair Pencuci Botol : Jenama Pureen (X)
  • Breast Pump Set
  • Cooler Bag Set : Storage Bottle & Ice Gel (X)
  • Warmer : Tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh (X)
  • Bottle Sterilizer (X)
  • Storage Bottle (X)
  • Nursing Cover (X)
  • Nursing Bra 
  • Nursing Pad Washable
  • Nursing Pad Disposal
  • Thermos
  • Nipple Cream (X)

Nursering - Keperluan Tidur Baby

  • Set Tilam
  • Comforter
  • Kelambu @ Mosquito Net (X)
  • Baby Cot @ Play Pen

Kelengkapan Lain & Travel

  • Stroller (X)
  • Car Seat (X)
  • Baby Carrier (X)
  • Diapers Bag (X)
  • Mainan untuk Play Pen (X)
  • Bouncer(X)
  • Beg Baby (X)


Sumber : Blog Rabia Sensei

Ini baru barang baby, belum lagi barang ibunya. Bila dah list-kan macam ni, baru boleh nampak barang apa yang ada dan tak ada.

Sekali ko, terkejut beruk tengok banyak pangkah-pangkah tu. Ada je barang dalam senarai yang aku rasa tak perlu lagi beli buat masa sekarang. Pelan-pelan kayuh der!

Ada masa lagi tak ni? Ada duit lagi tak ni? Ahakz...

Till then.

XOXO,
sheAYANG