HOME DASHBOARD INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK PARENTING

Saturday, May 31, 2014

#71 : 10 Tips Detoksifikasi


Hi...!

Meh nak kongsi sikit tips hari ni.

Macamana nak melakukan detoksifikasi pada badan kita. Dalam ayat mudahnya, macamana nak buang toksin kat badan kita ni ha.

Tahukah anda, toksin yang terlampau banyak akan menjadikan anda seorang yang pemalas? Cheeewahh... Ni gua saja kasi bakar line. Ahakz. Auta bukan fakta.

Sumber : Google

Cara 1 : Mandi dan berwangi-wangi
Mandi adalah cara yang paling mudah untuk buang toksin dalam badan. Basuh rambut, cuci daki yang melekat pada badan juga dapat membuatkan kita menjadi segar. Jadi, lebih kerap anda mandi, lebih banyak toksin yang anda buang. :)

Cara 2 : Pengambilan vitamin C
Vitamin C memainkan peranan penting untuk attacking free radicals dalam badan. Jadi, banyakkan mengambil makanan yang kaya dengan Vitamin C seperti brokoli, betik, kiwi dan strawberi.

Cara 3 : Air! Air! Air!
Seperti yang kita sedia maklum, ini adalah cara yang paling mudah, murah dan efektif untuk membuang toksin yang bersarang dalam badan. Kalau kita tak cukup minum air dalam 8-10 gelas sehari, makanya toksin tidak dapat di-flush out dengan jayanya!

Cara 4 : Go green
Tolong elakkan pengambilan kafein. Go for green tea instead. Green tea adalah antioksidan yang sangat power yang akan bantu menyahkan toksin dari tubuh. That's why bila kita pergi massage/refleksologi, they will serve us with green tea or plain tea.

Cara 5 : Berpeluh-lah!
This is one of the best ways. Jangan bagi alasan yang anda tiada masa untuk bersenam sebab yang anda nak jaga tu adalah badan anda sendiri. Kalau rasa malas sangat nak berpeluh, go for sauna. Go go go!

Cara 6 : Real food
Tidak cukup sekadar bersenam kalau anda masih mengamalkan pemakanan yang tidak sihat. Ambil lebih banyak sayur-sayuran organik serta buah-buahan untuk menggantikan jajan anda!

Cara 7 : Meditasi
Menjadi terlalu stress akan mengakibatkan toksin membiak dalam badan. Cuba relaks-kan minda anda kerana ia mampu membunuh toksin yang tidak sihat itu dari tubuh badan. Chillax!

Cara 8 : Air dan lemon
Kombinasi yang baik untuk setiap pagi. Selain kaya dengan Vitamin C, it also increases the rate of urination, speeding up the process of flushing toxins out of the body.

Cara 9 : Kemaslah rumah anda
Detoks bukan saja mengenai diet semata, it’s about your home too. Sesetengah bahan dalam cleaning products and materials adalah sangat bertoksin dan boleh menjejaskan sistem badan. Gantikan ia dengan bahan yang lebih mesra alam seperti cuka dan air.

Cara 10 : Bersihkan badan dengan garam bukit
Favourite way to detox and relax. Berendamlah di dalam kolam yang dicampur dengan garam bukit dalam 20-30 minit. You will feel the different!

Happy trying!

XOXO,
sheAYANG