HOME DASHBOARD INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK PARENTING

Sunday, April 20, 2014

#55 : Sesi Air Mata Suami


Bismillah.

Tadi pergi rumah keluarga mertua.

Balik dari sana, dalam kereta, entah angin apa melanda, suami tetiba rasa sebak. Mengalir air mata jantan.

Boleh plak terbuka cerita nak pindah rumah famili dia sebab kesian kat emak yang takde teman berbual. Suami aku anak sulung, kalau dia ada, dia je la yang rajin layan mak dia berborak. Yang no. 2 suka buat hal sendiri. Yang bongsu, duduk asrama.

Dalam keadaan emosi camtu, aku pun bukan ada pengalaman nak handle. Tapi nak la jugak bagi tips.


  1. Kalau dia diam, kau pun diam. Jangan cuba nak tukar mood dia melainkan kau betul-betul pasti yang emosi dia tu sementara je.
  2. Kalau dia teruskan cerita sedih dia, kau dengar. Bila dia dah habis cakap, try to comfort him. Urut belakang badan dia ke, pegang erat tangan dia ke.
  3. Jangan lari dari topik. Kalau cerita pasal mak dia, cerita tu je la kau kena cerita. Jangan pergi cerita pasal mak kau ke opah kau ke. Ngerti?

Okay, tu je.Nasib baik emosi dia dah pulih lepas tengok Maharaja Lawak. Hik3.

Good nite. :)

XOXO,
sheAYANG