HOME DASHBOARD INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK PARENTING

Saturday, April 19, 2014

#53 : Goreng Berlada Kentang & Goreng Ikan Berlada


Bismillah.

Pagi-pagi Sabtu ni nak buat entry pasal makan plak.

Saya olah menu ni dari resipi yang dikongsi oleh rakan alam maya, Puan Faridatul Syila.

Memang mabeles la kan. Kalau tiba time malas nak masak, boleh cuba resepi ni sebab memang simple, ringkas dan mengenyangkan. :)


Bahan-bahan :
  • 3 biji kentang
  • Segenggam ikan bilis
  • 6 tangkai lada merah
  • 4 tangkai cili api
  • 1 biji bawang besar
  • Garam
  • Gula
  • Minyak Masak

Cara-cara :
  1. Kisar kasar lada,cili dan bawang. 
  2. Potong dan goreng kentang hingga garing. Kemudian goreng ikan bilis pula. Ketepikan.
  3. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak. Tambahkan garam dan gula mengikut citarasa.
  4. Sehingga bahan yang dikisar tadi nampak garing, masukkan ikan bilis dan kentang.
  5. Kacau rata dan biarkan atas api dalam 2-3 minit.
Resepi yang sama ni saya gunakan untuk masak goreng ikan berlada. 


Apa lagi, jom la cuba!

XOXO,
sheAYANG