Bismillah.
Saya terlebih rajin hari ni. Jadi saya terbitkan segmen baru dalam blog ni. Harap-harap lepas ni boleh terbit buku plak. Hik3 *berangan tak sudah!*
Pertama sekali nak bagitau, saya memang tak pandai masak. Kalau setakat masak air tu, inshaAllah tak kering. Itupun kalau pakai cerek elektrik.
Jadi, terimalah persembahan dari saya,seperti tajuk di atas! :)
Ikan Bawal Masak Kicap
Bahan-bahan :
- 2 ekor ikan bawal
- 1 biji bawang besar (hiris bulat)
- 4 ulas bawang putih (hiris / ketuk)
- 1 inci halia ( hiris & ketuk)
- 2 biji lada merah (hiris serong)
- 1 sudu besar cili giling/boh
- 5 sudu besar kicap lemak manis
- 1/2 cawan air
- Garam
Cara-cara :
- Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga garing dan angkat.
- Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan masukkan bawang putih & halia. Tumis sehingga harum. Kemudian tambahkan cili giling dan tumis hingga garing.
- Masukkan bawang besar dan lada merah. Kacau rata.
- Masukkan kicap dan air dan gaul rata.
- Masukkan ikan dan gaul perlahan. Masak sekejap.
Bendi Goreng Belacan
Bahan-bahan :
- 5 batang bendi
- 2 sudu besar minyak masak
- Belacan (sebesar ibu jari)
- Garam
- 2 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 1 sudu besar udang kering
- 1sudu besar cili giling/boh
Cara-cara :
- Kisarkan udang kering, belacan, bawang merah & bawang putih.
- Panaskan kuali dengan minyak masak. Masukkan bahan yang telah dikisar bersama cili giling.
- Kacau rata dan kemudian masukkan bendi. Masukkan sedikit air jika perlu.
- Kacau sehingga bendi menjadi lembut.
Senang kan?
Selamat mencuba!
XOXO,
sheAYANG
Post a Comment